С наближаването на зимните месеци отново възниква въпросът за отоплението на дома или офиса. На пазара се предлага огромно разнообразие от различни по вид, ефективност и цена отоплителни уреди. Климатици, конвектори, духалки, ТЕЦ  или локално парно на дърва и въглища, акумулиращи и газови печки, термопомпи… вариантите за отопление през зимата изглеждат твърде много. Често този безкраен избор от възможности затруднява правилната преценка и избора на най-доброто за нас.

Основното предимство на електрическите отоплителни уреди безспорно е това, че не цапат и не се нуждаят от обслужване, но за сметка на това изсушават въздуха и не на последно място – силно натоварват бюджета, заради високата цена на тока. Ако отопляваната жилищна площ е по-голяма идва и необходимостта от закупуване на повече уреди, с което се увеличава и първоначалната инвестиция. ТЕЦ и газоподаване не може да се ползва навсякъде, там има редица допълнителни условности и разходи, затова и този вариант, колкото и да е удобен, не е подходящ за всички. Затова ще ви представим едно модерно и вече утвърдено отопление, което се отличава от останалите с множество преимущества, висока ефективност и икономичност в дългосрочен план, а именно – отоплението на пелети.

В последните години, отоплението на пелети набира все повече популярност и привърженици, заради своята практичност, мултифункционалност и използването на еко гориво.  Ето нашите  11 причини защо да изберете пелетно съоръжение за своя дом или бизнес сграда:

Пелетна камина BURNiT Advant с водна риза

 1. Първото и основно предимство на пелетните котли и камини – те са удобни и практични, заради това, че са автоматизирани. Благодарение на вградените процесорни контролери, те нямат нужда от постоянно обслужване и зареждане – програмирани са да поддържат постоянна температура, периодично сами подават гориво от бункера и контролират температурата на радиаторите и водата в бойлера / ако има прикачен такъв/. Достатъчно е да зареждате пелети веднъж на няколко дни – оттам нататък уредът работи сам.
 1. Друг фактор, който не е за пренебрегване е цената на отоплението с пелети. Имайте предвид, че отоплението на пелети е дългосрочно решение и първоначалната инвестиция се изплаща за два-три отоплителни сезона. След това, в зависимост от инсталацията и потреблението, отоплението на пелети става значително по-евтино от това на дърва, въглища, газ или нафта. Пелетите изгарят почти без остатък в пелетните котли при по-висок коефициент на полезно действие от останалите видове твърдо гориво, а що се отнася до електричеството, отоплението на пелети е несравнимо по-евтино.

  Пелетен котел Pell Easy

 1. Колкото и да сме практични, трябва да гледаме в перспектива, а именно – да насочим вниманието си към екологичо чисти и възобновяеми източници на енергия. За разлика от въглищата, нафтата и газта, пелетите са възобновяем ресурс, понеже се произвеждат от отпадъчна дървесина и биомаса. При влажност от едва около 10% изгарянето на пелетите е изключително ефективно. Нещо повече, нивата на въглероден диоксид са много по-ниски, отколкото при останалите горива, което прави въглеродния отпечатък на пелетните котли или камини нищожно нисък, в сравнение с всяка друга форма на отопление
 1. Компактно гориво. Пелетите се доставят на тон, за разлика от дървения материал и въглищата, не съдържат прах и излишна влага, не се налага да се сушат, цепят и подреждат, както е при дървата за огрев. Пелетите са пресовани и заемат много по-малко място, в сравнение с останалите горива и нямат силен неприятен мирис като нафтата например.
 1. Мобилност на горивото. Благодарение на технологията си на производство, пелетите са много по-лесни за пренасяне и съхранение от дървата или въглищата. Можете без усилие да пренесете чувал с пелети от склада до котелното, от мазето до вкъщи, или пък от килера до камината. Те са в практични чувалчета и можете да ги складирате дори в килера, без да цапат и да заемат много място.
 1. Безопасност. Пелетните котли и камини са разработени с ефективна система за защита. Вградени датчици за температура следят постоянно градусите и реагират, ако температурата се повиши прекалено много. Автоматичното управление регулира горивния процес, контролира температурата в радиаторите, бойлера, буфера, подовото отопление и дори лирата в банята – нищо не е оставено на случайността. Специалният дизайн на горивоподаващите шнекове също предпазва горивния бункер от обратен огън и запалване. Като цяло, при този вид отопление ги няма притесненията от прегряване, пожар и други подобни рискове.
 1. Програмиране. Случвало ли ви се е да излезете за работа или пътуване, и да се върнете от пътя, защото не сте сигурни дали сте изключили печката? С пелетните котли и камини това няма да ви се случи никога. Вграденият контролер е програмиран по предварително зададени параметри – настройва седмичен и дневен таймер с програми за горене, които могат да включват и изключват котела или камината в зависимост от графика на потребителя. Така ако желаете той ще работи и поддържа постоянна температура в жилището докато ви няма, или пък ще се изключи и включи в желаните от вас часове, за да се приберете на топло вечерта. Ако пък управлявате пелетното си съоръжение през телефона, можете да проследите оттам какво се случва с температурата у дома, което ни води до следващото предимство:

WI-Fi модул и приложение за телефон, през което управлявате котела или камината от всяко място.

8. WI-FI управление – модерният начин за управление на дома. Представете си, че тръгвате към вилата в края на седмицата, а навън е студено. Не би ли било прекрасно още щом прекрачите прага, там да е топло и уютно, за да започне почивката ви веднага, а не тепърва да носите дърва, да палите печки и да чакате да се стопли? Благодарение на тази екстра, можете да контролирате уредите от всяка точка на света, по всяко време, само с един клик през мобилния си телефон. За целта трябва да разполагате с Wi-fi модул в камината или котела и да инсталирате специализираното приложение на своя смартфон.

9. Висока ефективност. На девето място, но съвсем не и по значение е специалният дизайн на пелетните съоръжения, които оптимизират горивния процес и мултиплицират ефектите от него. Пелетните котли имат допълнително керамично покритие, което запазва топлината и позволява поддържането на оптимална за горенето температура в горивната камера. При тях няма загуба на топлина – цялата енергия се насочва към радиаторите и бойлера, което спестява пари и прави отоплението още по-ефективно.

Пелетна горелка BURNiT PELL

 

 1. Самопочистване. Не би ли било чудесно, ако освен че се зарежда сам, пелетния ви котел и се почиства сам? Да, това е възможно – не е нужно да ставате рано за да изхвърлите сгурията, както е при класическото локално парно, защото повечето пелетни съоръжения разполагат с вградена система за самопочистване. Събраната пепел се почиства и изхвърля само веднъж на няколко дни, като това може да стане бързо и лесно, без да се цапате, дори с портативна прахосмукачка.
 1. Несравнимите уют и топлина на живия огън. Не е тайна, че дори и най-ефективния и енергоспестяващ климатик не може да осигури меката и осезаема топлина от живия огън. В същото време, пелетната камина със стъклена врата дава незаменимото чувство на домашен уют и удоволствие от танцуващите пламъци. Благодарение на все по-атрактивните си дизайни, пелетните камини ще ви помогнат освен да стоплите жилището си, и да му придадете модерен и изискан вид.

Безспорно всеки ще открие сред изброените предимства своите причини за да избере отопление на пелети, а ако се нуждаете от още информация – разгледайте богатия асортимент от пелетни съоръжения с марката BURNiT – лидер, в предлагането на високоефективни продукти за отопление, ползващи възобновяеми и екологични източници на енергия.
>> Към серията пелетни съоръжения BURNiT>>

BURNiT by SUNSYSTEM